“Inside there are serious critical problems in terms of safety in the workplace” – Lavocedigenova.it

96,380 euros, is the amount that the City of Genoa has allocated for the remodeling of the piazzale Bligny fish market, where since 2016 the transfer of the municipal fish market has been ordered given the works to the one in Plaça Cavour. However, during a recent ASL inspection they emerged serious problems in relation to compliance with occupational safety regulations fact that prompted the City Council to opt for coverage. The work was commissioned from the company Cresta Geom.Stefano based in Genoa in via San Martino.

The technical report states that the project, signed by the designer, Eng. Chiara Romano “refers to a series of generalized maintenance interventions, also aimed at improving the health and hygiene conditions of the Fish Market. The set of buildings that form part of it host an activity of prime importance to the city and the problems that concern it have led the bodies in charge of the controls to intervene with measures from which urgent restoration interventions are ordered ”.

The whole complex – read the technical report – it had undergone major functional and logistical adaptation work in July 2016, when the Fish Market was moved from its historic headquarters in Piazza Cavour, which was structurally unsuitable to accommodate this activity. The interventions they had referred to internal worksfor the closure of the plants associated with the original function of the municipal slaughterhouses and the adaptation to a sales area (stalls), and exteriors, to facilitate the loading / unloading of goods, or the construction of the boulevard and its roof.“.

Description of the interventions

In relation to the problems encountered, the following are the interventions that are considered necessary to restore safety and sanitation conditions so as not to interrupt the wholesale activities that take place within the complex.

Cos D: Body D houses the staff bathrooms. Here the infiltrations of the roof damaged the interior walls and the false ceilings. In some places molds and mosses are seen, indicative of a criticality present for a long time. Infiltrations are also present in correspondence with the windows, particularly in the distribution corridor.

Therefore, it is planned to carry out the waterproofing of the flat roof of the island, the removal of the ventilation towers (already blocked for a long time), and the internal restoration of the two false ceilings, by replacing the modules. of deteriorated plasterboard, and both interior walls. At the same time, the seal of the facilities whose water seeps inside will be reviewed.

Cos C: Building C, or stalls, houses the large sales room. The problem with this body of the building goes back to infiltrations of a different nature: – At the structural joint towards the north entrance, there is infiltrations into corner walls due to significant cracks which was created precisely by the presence of the joint itself. In order to eliminate criticality, the crack will be sealed by injecting polyurethane foam along the entire length of the joint. – The north wall is affected by exfoliation of the diffuse paint and localized peeling of plaster. Therefore, the restoration of the wall with patches of plaster, if necessary, and a new final paint is planned. c_d969 Municipality of Genoa – Rep. 18900 13/06 / 2022.0000181.I 5 – There are infiltrations located inside the building C in the vertical walls also due to the leakage of water from the frames of the windows ‘tape’ present. Therefore, the restoration of the walls with new final paint will be carried out after the sealing of the facilities, extended throughout the building.

Finally, the stormwater discharge system of the C-body coating will be improved by insertion of new downspouts that allow the water that currently comes out of the gargoyles to be poured on the groundplaced at regular intervals along the side wall of the building, and reaches directly to the roof of the lower body facing the square.

Cos A: Inside the body A there is a technical room in which infiltrations occurred which, in turn, damaged the gypsum board modules of the current false ceiling. Preliminarily, the modules affected by infiltrations must also be removed to understand the cause and origin of the water. Once the problem has been identified, it must be resolved before proceeding with the restoration of the room, which will essentially consist of replacing the plasterboard modules of the false ceiling, previously removed.

In addition, in correspondence with the access located in the southern front, a slight instability of the prefabricated load-bearing structure of reinforced concrete is observed, that is, a hinge has been created at the connecting junction between beam and pillar. In order to harden the knot and eliminate the rotations / displacements between the two elements, which can generate cracking states, the steel plates screwed to the structures will be anchored, made in the workshop.

The project envisages the restoration of the access passage located on the south wall of body A. Who is visible a rupture concerning the springs in solid bricks on which the architrave of the passage rests, with a vertical crack that continues on the wall and a plaster flake that affects the entire pier itself. In order to restore this state of damage and improve the structural safety of the passage itself, the solid brick pillars will be anchored to the remaining masonry by inserting steel pins connected to plates to insert them into holes previously. made and injected with anchor.chemical. The intervention is aimed at improving the support of the pier with the masonry of the perimeter wall and, consequently, its bearing capacity. The intervention will obviously have to end with the restoration of the plaster and the final painting“.

Leave a Comment